Header articol 29.04.2020-930x584

Cum alegi o imprimanta termica?

Cuprins

Imprimantele termice sunt cea mai practica solutie pentru tiparirea de etichete de coduri de bare, etichete cartonate, bratari si chiar bonuri, fata de alte tipuri de imprimante, precum cele matriciale sau laser. Tiparirea termica este economica, usor de realizat si necesita mai putine operatiuni de intretinere; imprimarea este de o calitate mult mai buna si se face la viteze mult mai mari.

Criterii de selectie

Atunci cand alegeti o imprimanta termica, tineti seama de urmatoarele:

• Ce trebuie imprimat? Etichete de transport, etichete de inventar, informatii nutritionale, etichete pentru componente, etichete continue, etichete de semnalizare, etichete cartonate, bilete, legitimatii, bonuri sau chitante, bratari pentru pacienti, invitati sau participanti. Carduri.
• Durata de utilizare a etichetei: ca sa puteti decide intre imprimante direct termice si imprimante cu transfer termic (explicam putin mai jos diferenta intre cele doua tehnologii).
• Pozitia etichetei: conteaza pentru a alege dimensiunile etichetelor.
• Modalitatea de folosire a etichetelor: daca se aplica manual, cu ajutorul unui aplicator sau al unui sistem semi-automat sau automat de aplicare, cand trebuie sa aveti in vedere viteza si directia in raport cu banda transportoare.
• Continutul etichetei: ce tip de cod de bare urmeaza sa folositi, iar, in functie de acesta, rezolutia (densitatea)  imprimarii. Tot acum, stabiliti daca etichetele vor contine imagini, simboluri si informatii care pot fi citite de oameni, precum: data producerii, data expirarii, informatii nutritionale, instructiuni de intretinere etc.
• Volumul de imprimare: de cate etichete aveti nevoie, in cat timp. Tot acum, hotarati daca tiparirea se face la cerere sau in serie.
• Compatibilitatea si integrarea: daca inlocuiti o imprimanta veche cu una noua si doriti sa tipariti acelasi tip de etichete, trebuie sa va asigurati ca noul dispozitiv „intelege” si executa etichetele la fel ca precedentul. Daca doriti sa folositi un nou format, cu informatii fixe si variabile diferite, trebuie sa va asigurati ca programul de design al noii imprimante are acces la baza de date.
• Conditiile de utilizare: textul si materialul din care este facuta eticheta trebuie sa reziste la expunere la substante chimice? Etichetele se folosesc in locatii exterioare sau interioare? Cat de cald, rece si ce umiditate exista in locatia respectiva?
• Conectivitatea: marea majoritate a imprimantelor au porturi USB, RS-232 (serial) sau LPT (paralel). Exista si optiuni de conectare fara fir, prin Wi-Fi, Bluetooth si chiar NFC la unele imprimante mobile.
• Alte optiuni: in functie de scopul utilizarii, este posibil sa aveti nevoie si de un cutter (pentru debitarea etichetelor), un dispenser sau peeler (pentru dezlipirea etichetelor de pe suport imediat dupa tiparire) sau un encoder RFID (pentru etichetele prevazute cu asemenea elemente). Daca exista cerinte specifice de imprimare, un scanner de verificare analizeaza conformitatea etichetei, iar daca nu sunt indeplinite cerintele, determina oprirea procesului de tiparire.

Tehnologia de imprimare: direct termic versus transfer termic

Imprimarea direct termica (DT) necesita consumabile special tratate, termosensibile, care se innegresc cand trec pe sub capul de printare. Imprimantele DT sunt apreciate pentru usurinta in exploatare. Tiparirea direct termica necesita utilizarea unui singur tip de consumabil: hartie sau carton ecotherm; se obtin imprimari de buna calitate, usor de scanat cu un cititor de coduri de bare. Spre deosebire de etichetele SGP, etichetele termice nu sunt potrivite pentru utilizarea in locatii cu temperaturi variabile, ori expuse la caldura, soare sau substante chimice. Pentru etichete, bonuri si bratari utilizate rapid, pe termen scurt, imprimarea direct termica este cea mai eficienta tehnologie.

Imprimarea prin transfer termic (TT) presupune utilizarea unui ribon care, atunci cand este incalzit de capul de printare, transfera „cerneala” pe consumabilul dorit. Tehnologia TT permite obtinerea unor etichete cu o durata mai lunga de folosire, ideale pentru utilizarea in productie, inventariere, livrare si altele asemenea. In plus, se pot folosi si alte materiale, precum etichete din plastic (de exemplu BOPP sau polipropilena) ori textile (satin, poliamida), potrivite pentru exploatarea in locatii cu temperaturi extreme, in aer liber, cu rezistenta foarte buna la substante chimice. Desi costul este mai ridicat, pentru ca sunt necesare doua tipuri de consumabile – hartie si ribon, lizibilitatea si durabilitatea etichetelor sunt mult mai bune.

Cum functioneaza?

Tipuri de imprimante termice

Imprimante desktop
Sunt ideale pentru tiparirea unui volum mic de etichete. Datorita dimensiunilor reduse, se potrivesc perfect in spatii mici, precum in birouri, laboratoare sau magazine, pentru tiraje de pana la 1000 de etichete pe zi. Cu imprimante desktop de la Zebra, TSC, Citizen si altii, se realizeaza tiparire de calitate pe o gama variata de consumabile.

Imprimante semi-industriale
Fabricile, companiile de depozitare si distributie, institutiile de stat au nevoie de un volum mediu de etichete pentru utilizari variate, precum etichetarea produselor, inventarierea bunurilor, livrarea si receptia de colete, evidenta si urmarirea echipamentelor de lucru. Un volum mediu presupune un tiraj zilnic de pana la 2500-3000 de etichete.

Imprimante industriale
Sunt echipamente capabile sa produca etichete 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Functioneaza in locatii cu conditii de lucru dificile: temperaturi foarte mari sau extrem de scazute, umiditate crescuta, praf omniprezent.

Imprimante mobile
Sunt o solutie foarte buna pentru eficienta angajatilor care isi desfasoara activitatea pe teren. Le ofera acestora posibilitatea sa imprime oriunde si oricand coduri de bare, bonuri sau chitante. Sunt extrem de utile pentru operatiuni de livrare/receptie, vanzare, etichetarea rafturilor, merchandising etc.

Imprimante pentru bratari
Desi imprimantele standard pot fi folosite pentru tiparirea bratarilor in rola, o imprimanta de bratari ofera beneficii suplimentare. Sunt concepute pentru a produce bratari de stiluri, dimensiuni si culori diferite, utilizabile in domeniul medical, pentru identificarea pacientilor ori in domeniul organizarii de locatii si evenimente, pentru departajarea clientilor din parcuri tematice (de distractii, acvatice, de aventura) ori a participantilor la concerte, targuri, expozitii etc.

Contactati-ne astazi si aflati cum va pot ajuta echipamentele noastre in activitatea dumneavoastra zilnica. Si desi in acest moment nu avem listate pe site unele dintre produsele mentionate in articol, cu siguranta va putem face rost de o oferta buna.

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

ARTICOLE RECENTE